Sezona jau ir sākusies, un mēs visi jau aktīvi rosāmies savos dārziņos. Pirms dažiem gadiem kāda vecmāmiņa padalījās ar savu recepti, kā pasargāt gurķus no lapu dzeltēšanas un saglabāt zaļus lakstus līdz rudenim.
Gurķu lapu dzeltēšana ir samērā bieža parādība, ar kuru diemžēl saskaras daudzi dārzkopji, un, lai no tā izvairītos, gurķi ir pastāvīgi jāpiebaro un jāmēslo, lai vienlaikus būtu arī profilakse pret slimībām.
Šī vecmāmiņa ieteica ļoti vienkāršu, bet iedarbīgu shēmu, kā pagatavot piebarojumu gurķiem. Būs nepieciešams spainis ūdens, pielejam to pilnu un iemērcam tajā maizes kukuli (iepriekš to saplucinot mazos gabaliņos), atstājam diennakti ievilkties.
LASI ARĪ ŠO: Pensionāru pāris tirgo skaistas narcises, neesi vienaldzīgs un palīdzi notirgot!
Otrā dienā šajā spainī izlejam puspudelīti joda, kārtīgi samaisam ar koku un ļaujam vēl pastāvēt dažas stundas.
Vienu litru šāda šķidruma sajaucam ar spaini ūdens, pēc tam ņemam smidzinātāju, piepildam to ar šķidrumu (atlikums jāuzglabā vēsā vietā) un apsmidzinam gurķu lapas.
Šis ir ļoti stiprs mēslojums, tāpēc vecmāmiņa to iesaka lietot reizi divās nedēļās. Pēc apsmidzināšanas lapas nedzeltē līdz pat rudenim.