Anēmija ir stāvoklis, kad asinīs ir samazināts funkcionāli pilnīgo eritrocītu(sarkano asins ķermenīšu) skaits. Kvantitatīvi to izsaka ar dzelzi saturoša hemoglobīna koncentrācijas samazināšanās pakāpi- sarkano asins šūnu dzelzi saturošu pigmentu, kas asinīm piešķir sarkanu krāsu. Hemoglobīna galvenā funkcija ir piedalīties skābekļa molekulu pārnešanā uz ķermeņa orgāniem un audiem saņemot to caur plaušām un nogādājot visām struktūrām, kas nodrošina skābekļa apgādes un atjaunošanas reakcijas, enerģijas ražošanu organisma dzīvības funkciju uzturēšanai.
Lai saprastu hemoglobīna pazemināšanās iemeslus,ir jāzina tā veidošanās mehānisma organismā hemoglobīns ir sarežģīta dzelzs un olbaltumvielu savienojums sarkanajos asins ķermenīšos( eritrocītos).Tāpēc nepieciešamsar pārtiku uzņemt pietiekamu dzelzs daudzumu un nodrošināt normālu dzelzs uzsūkšanos kuņģī un tievajās zarnās.
Normāls hemoglobīna daudzums vīriešiem ir 138- 180 g/l, sievietēm 121-151 g/l, bērniem 111-160 g/l, grūtniecēm110-140 g/l. Lai sasniegtu nepieciešamo hemoglobīna līmeni, nepieciešams uzņemt dzelzi saturošus produktus. Vēl efektīvākas dzelzs uzsūkšanās nodrošināšanai nepieciešams uzņemt C vitamīnu- ne mazāk kā 80 mg dienā, ko satur aptuveni 250 gr brokoļi, vai puķkāposti, briseles kāposti, zemenes, kā arī sulas- greifrūtu,dzērveņu,ananāsu, apelsīnu, papaijas.
Paaugstināt hemoglobīna līmeni palīdzēs skojoši produkti:
- Putras, graudaugi– griķi (it īpaši, ja tie nav pilnībā termiski apstrādāti),labāk zaļi, diedzēti, kā arī pupiņas, rudzi, zirņi lēcas.
- Augļi– granātābols, āboli,bumbieri, plūmes, persiki,banāni, hurma,aprikozes ( arī žāvētas) aiva ( īstās cidonijas).
- Dārzeņi un zaļumi– bietes, sīpoli, tomāti, kartupeļi, ķirbis, pētersīļi,dilles, spināti, sinepes, pieneņu lapiņas.
- Ogas– upenes, mellenes, dzērvenes, zemenes( dārza un meža).
- Sulas– no sarkaniem dārzeņiem, augļiem- biešu, granātābolu, burkānu.
- Burkāni ir pietiekami iedarbīgi: pietiek no rīta tukšā dūšā apēst 100 gr rīvētu burkānu ar krejumu vai eļļu.
- Jauktās sulas– 1 daļa sarkanā bietes, 1 daļa burkāni, 1 daļa rutki- izspiež sulu, sajauc un lieto vairākus mēnešus1-2 ēd.kar. dienā.
- Granātābols-cilvēkiem, kuri cieš no mazasinības, ieteicama granātābola sulas kūre divu mēnešu garumā: pa pusglāzei atšķaidītas granātābola sulas trīs reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas.
- Zāļu uzlējums– 1 daļa bērzu lapas, 1 daļa nātru lapas. 2 ēd.kar. aplej ar pusotru glāzi vāroša ūdens. Atstāj uz stundu ievilkties. Izkāš un pievieno trešdaļu glāzes biešu sulas. Lieto 3-4 reizes dienā 20 min.pirms ēšanas. Ārstnieciskais kurss- 8 nedēļas.
- Ābolu- biešu sula – proporcijās 20% biešu sula, pārēja ābolu. Sulām jābūt svaigi spiestām. Lieto divas nedēļas nelielu glāzīti 2 reizes dienā.
- Brīnišķīgs līdzeklis – samalt kafijas dzirnaviņās griķus. Iegūto pulveri sajaukt ar ūdeni un lietot 3 reizes dienā pa ēdamkarotei.