Kurkuma ir izplatīta un veselīga garšviela, tā tiek pievienota dažādās maltītēs. Par tās labajām īpašībam ir
zināms daudz, taču, neraugoties uz tās dabisko izcelsmi, kurkuma var izrādīties toksiska. Tiesa gan, tikai
konkrētām cilvēku kategorijām.
Kurkuma neizsauc būtiskus blakusefektus, diemžēl ir gadijumi, kad pēc kurkumas lietošanas cilvēkus
moka nelabums, galvas reiboņi, diareja, problēmas ar kuņģi. Kurkuma savienojumā ar melnajiem
pipariem var radīt izmaiņas asinīs.
Rūpīgi izlasiet turpmāk uzskaitītās cilvēku grupas, un atsakieties no kurkumas lietošanas, ja piederiet pie
kādas no tām.
1. Cilvēki ar gremošanas traucējumiem. (Pēc Merilendas Universitātes datiem kurkuma var
palielināt kuņģa skābi, ja tiek lietota kopā ar antacīdiem /šis teikums nav loģisks?!/) Kurkuma ir
asa garšviela un ilgstoša tās lietošana var izraisīt kuņģa darbības traucējumus.
2. Cilvēki, kuriem ir problēmas ar žultspūsli – kurkuma tās tikai pastiprinās, tādēļ šajos gadījumos
no kurkumas būtu jāatsakās.
3. Cilvēki ar nierakmeņiem. Lietojot kurkumu daudz un bieži, tā veicina nierakmeņu veidošanos, jo
tā sastāvā esošie šķīstošie oksalāti (skābeņskābes kalcija sāļi) veido kalcija uzkrāšanos, kā
rezultātā veidoja nešķīstoši kalcija sāļi, kuri rada ap 75 % nierakmeņu. Tādēl cilvēkiem ar noslieci
uz šo slimību nevajadzētu lietot šo garšvielu.
LASI ARĪ ŠO: Katrs bērns atnāk savā laikā
4. Diabēta slimnieki. Kurkumai piemīt īpašība samazināt cukura līmeni asinīs, taču lietot to
vajadzētu vien nelielos daudzumos.
5. Grūtniecēm un barojot bērnu ar krūti tējas ar kurkumu vai maltītes ar šo garšvielu var
izrādīties bīstamas. Ir jāatceras, par kurkumas spēju stimulēt dzemdi, bez tam kurkumas
lietošana lielos apmēros pastiprina mēnešreizes.
6. Cilvēki, kuri gatavojas ķirurģiskām operācijām. Vismaz divas nedēļas pirms operācijas
veikšanas kurkumas lietošana uzturā ir jāpārtrauc. Kurkuma ietekmē asins sarecēšanas
procesu, tādēļ tās atrašanās organismā var veicināt pastiprinātu asiņošanu operācijas laikā un pēc tās.