Home / Uncategorized / Receptes tiem, kas grib ātri notievēt

Receptes tiem, kas grib ātri notievēt


Warning: Undefined array key "tie_hide_meta" in /data01/virt73110/domeenid/www.noderes.lv/tiesilv/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data01/virt73110/domeenid/www.noderes.lv/tiesilv/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Kurš ir teicis, ka ātrās uzkodas nevar būt garšīgas un veselīgas? “Slinkā” auzu pārslu biezputra ir unikālas un veselīgas ātri pagatavojamas brokastis, jums pat pie plīts nebūs jāpieiet. Būs vienkārši jāpaņem visas sastāvdaļas, burciņā jāsamaisa un jāieliek ledusskapī uz nakti. Un no rīta varēsiet baudīt gardum gardu biezputru ar ogām, banānu vai čia sēklām, kas garšos pat tiem, kas parastai biezputrai pat virsū neskatās. 

Pieci iemesli, kāpēc “slinkā” auzu pārslu biezputra palīdzēs jums notievēt

  • Auzu pārslas (tikai nekādā gadījumā neņemiet ātri vārāmās pārslas un gatavos musli produktus!) satur šķiedrvielu trieciendevu, kas lieliski attīra organismu no toksīniem un smagajiem metāliem. 
  • Auzu pārslas – ir “lēnie” ogļhidrāti. Tie organismu nodrošina ar enerģiju, ceļ tonusu. Sāta sajūta pēc auzu pārslu biezputras apēšanas, atšķirībā no pankūkām un bulciņām, saglabājas daudz ilgāk, un mēs nekrītam kārdinājumā apēst kaut ko saldu un neveselīgu dienas laikā. 
  • Auzu pārslas ir vispieejamākais un lētākais superēdiens. Tās labvēlīgi ietekmē ādas stāvokli, matus un nagus. Satur B grupas vitamīnus, antioksidantus, palīdz likvidēt iekaisuma perēkļus un uzlabo šūnu stāvokli. Pieturoties diētu noteikumiem, mēs esam spiesti atteikties no trekna ēdiena un par to “maksājam” ar trausliem matiem un enerģijas trūkumu. Taču auzu pārslu biezputra palīdz izskatīties labi un svaigi. 
  • Auzu pārslas satur tiamīnu – vitamīnu, kurš organismā pārvēršas par serotonīnu jeb laimes hormonu. Tas uzlabo noskaņojumu, samazina stresa līmeni, bet galvenais, palīdz atteikties no ieraduma “apēst” nepatikšanas, našķojoties ar kaut ko saldu. Pirmajā brīdī šķiet dīvaini, katru dienu šokolādes vietā apēst porciju auzu pārslu biezputras, bet tas reāli strādā. Starp citu, tiamīns noārdās karstuma iespaidā, tāpēc karsta putra šajā gadījumā būs bezjēdzīga. 
  • Vasaras laikā, kad karstu un smagu ēdienu negribas ēst, bet vitamīnus vieglāk uzņemt ar sezonas augļiem un ogām, tieši auksta auzu pārslu biezputra ar dabiskām un noderīgām piedevām būs vislabākā izvēle. “Slinkajai” auzu pārslu putrai varat pievienot visu, ko sirds kāro.

“Slinkās” auzu pārslu biezputras pamatrecepte

SASTĀVDAĻAS:

  • auzu pārslas (bet ne gatavie musli un ātri vārāmās auzu pārslas)
  • zemas kaloritātes dabiskais jogurts bez piedevām vai kāds skābpiena produkts, piemēram kefīrs.
  • piens

PAGATAVOŠANA:

Visas sastāvdaļas samaisiet bļodiņā, tad ielejat burciņā, aizskrūvējiet un liekat ledusskapī vismaz uz 4 stundām, bet labāk uz nakti. Ledusskapī tāda sagatave var stāvēt 2 – 3 dienas. 

Viena burciņa gatavas aukstās biezputras (400 – 500 ml) ir ideāla porcija vienam cilvēkam. To ir ērti paņemt līdzi uz ofisu vai sporta zāli. 

KO PIEVIENOT?

Augļus (žāvētus vai svaigus), riekstus, linsēklas, proteīna piedevas, kokosriekstu skaidiņas, garšvielas (kanēli, krustnagliņas, vaniļu, anīsu), krēmveida sieru, tādu kā mascarpone, kakao, rīvētu šokolādi, citrona vai apelsīna miziņu. 

Padomi iesācējiem

  • Pienu un jogurtu varat aizstāt ar to augu valsts analogiem, piemēram, kokosriekstu, sojas vai mandeļu pienu. 
  • Gribat, lai putra būtu saldāka? Pievienojiet banānu, rozīnes vai žāvētus augļus. 
  • Ja gatavojat “slinko” auzu pārslu biezputru pirmo reizi, tad ievērojiet proporcijas. Viena daļa auzu pārslu un viena daļa šķidruma. No rīta vienmēr varēsiet putru pabeigt, pievienojot vajadzīgo, lai iegūtu nepieciešamo konsistenci. 
  • Ņemiet vērā, ka daudzas sastāvdaļas uzbriest (čia sēklas, linsēklas, godži ogas, žāvētie augļi) un paņem daudz šķidruma. 

“Slinkā” auzu pārslu biezputra ar zemenēm

Tāds vasarnīcas variants, kuru droši varat gatavot sezonas laikā. Beidzās sezona? Pievienojiet ķiršus vai upenes. Labi derēs arī ērkšķogas vai smalki sagriezts ābols. Bet ar avenēm un kazenēm putra izdosies patiesi grezna!

SASTĀVDAĻAS:

  • 125 g zemas kaloritātes dabiskais jogurts
  • ½ glāzes auzu pārslu
  • 175 ml piena
  • 1 ēdamkarote čia sēklu
  • ½ vaniļas pāksts vai paciņa vaniļas cukura
  • 1 ēdamkarote medus
  • 100 g svaigu zemeņu (vai jebkuru citu ogu)
  • 2 ēdamkarotes mīksta krēmsiera
  • ½ citrona
  • šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA:

No citrona ar smalko rīvi norīvēt miziņu, izspiest sulu. Zemenes sagriezt nelielos gabaliņos. Ja izmantojat vaniļas pāksti, pārgriezt uz pusēm, izņemt sēklas. 

Visas sastāvdaļas bļodiņā rūpīgi samaisīt. Tad pārlikt burciņā (vajadzēs 400 – 500 ml burciņu), vāku cieši aizskrūvēt. Likt ledusskapī vismaz uz četrām stundām, labāk uz nakti. 

“Slinkā” auzu pārslu biezputra ar bumbieriem

Bumbieris ir visu sezonu auglis. Vasarā vislabākie, protams, būs augļi no pašu vai dāsnu kaimiņu dārza, bet ziemā noderēs veikalā pirktie. Varat izmantot arī bumbierus kompotā. Medus daudzumu regulējiet paši, atkarībā no bumbieru salduma. 

SASTĀVDAĻAS:

  • 125 g zemas kaloritātes dabiskais jogurts
  • ½ glāze auzu pārslu 
  • 175 ml piena
  • 1 ēdamkarote čia sēklu
  • ½ vaniļas pāksts vai paciņa vaniļas cukura
  • 1 ēdamkarote medus
  • šķipsniņa malta kanēļa
  • šķipsniņa maltu krustnagliņu 
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA:

Bumbieri nomizot, izņemt sēklas, sagriezt mazos kubiņos. Ja izmantojat vaniļas pāksti  sagriezt to uz pusēm un izņemt sēklas. 

Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisīt bļodiņā, tad pārlikt burciņā. Vāku cieši aizskrūvēt. Likt ledusskapī uz četrām stundām, bet labāk – uz nakti. 

“Slinkā” auzu pārslu biezputra ar zemesriekstu sviestu un banānu

Šī būs īsta vitamīnu bumba. Zemesriekstu sviests un banāni, tas protams, ir kalorijām bagātīgi, bet ja jums priekšā ir ļoti saspringta un darbīga diena, tad labāku veidu, kā “uzlādēt savas baterijas”, jūs neatradīsiet.

SASTĀVDAĻAS:

  • 1 vidējs banāns
  • ½ glāzes auzu pārslu
  • 200 ml piena
  • 1 ēdamkarote čia sēklu
  • ½ vaniļas pāksts vai paciņa vaniļas cukura
  • 1 ēdamkarote medus
  • 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
  • šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA:

Pusi banāna sablendēt, otru pusi sagriezt 5 mm lielos kubiņos. Ja izmantojat vaniļas pāksti, pārgriezt to uz pusēm, izņemt sēklas.

Visas sastāvdaļas bļodiņā rūpīgi samaisīt, likt burciņā, cieši aizskrūvēt. Likt ledusskapī vismaz uz četrām stundām, bet labāk uz nakti. 

LAI LABI GARŠO!

Aplūko arī šo

Kad kaimiņi uz mājas fasādes uzbūvēja dīvainas konstrukcijas, visi apkārtējie smējās. Taču, kad uzlija pirmais lietutiņš, viņu smieklus nomainīja skaudība

Lielajās pilsētās arvien aktuālāka kļūst tēma par trūkstošiem zemesgabaliem. Laikā, kad automašīnu kļūst aizvien vairāk, …