Home / Noderīgi / Magnija sulfāts: kādēļ vajadzīgs šis mēslojums

Magnija sulfāts: kādēļ vajadzīgs šis mēslojums

Magnija sulfāts (sērskābais magnijs, magnēzijs, angļu sāls) – tas ir mēslojums dārza kultūrām, kas nepiesārņo augsni ar kaitīgajiem pesticīdiem un nodrošina augus ar sēru un magniju. Kādas vēl īpašības piemīt šim  vērtīgajam savienojumam?

 

Magnija sulfāts satur ap 13% sēra un 17% magnija. Tas tiek ražots pulvera veidā, kas sastāv no smalkiem kristāliņiem, kas labi šķīst siltā ūdenī.

 

Kādu labumu magnija sulfāts sniedz augiem

Sērskābais magnijs paātrina dārza un dekoratīvo kultūraugu augšanu, paaugstina ražīgumu un uzlabo augu garšu. Tas,  pirmkārt, attiecas uz tomātiem, kartupeļiem un gurķiem, jo šī viela stimulē cietes un cukura veidošanos.

Tāpat magnijs ietilpst hlorofila sastāvā un piedalās fotosintēzē. Bez šī procesa augs nespēj pareizi attīstīties. Bez tam magnijs piedalās vielmaiņā un augu audu uzbūvē.

 

Pazīmes, kas liecina par magnija trūkumu augiem

      -visas auga virszemes daļas izblāvošana, apakšējo lapu dzeltēšana;

     – zaļi un brūni pleķi, rūsganas lapu malas;

     – baltas svītriņas starp dzīslām, marmora zīmējums;

     – lapu izžūšana un nobiršana;

     – augšanas aizkavēšanās, sīki pumpuri, nenobrieduši augi.

 

Magnija sulfāta pielietošana

Ar laiku pat visbāgātīgākā augsne ”iztukšojas”. Tāpēc tās papildināšana ar augiem tik svarīgajiem elementiem ir neizbēgama. Zaļajam organismam diennaktī nepieciešams aptuveni 1,5 līdz 2g magnija.Visefektīvākais ir sēskābā magnija šķīdums, jo bez ūdens augi šo vielu neuzsūc.Ja jūs augsni apstrādājat ar sausajām granulām, tad pēc tam zeme ir bagātīgi jāaplaista ar istabas temperatūras ūdeni.

Mēslojumu izmanto dažādām augsnēm, taču īpaša uzmanība jāpevērš smilšainai un skābai gruntij, jo paaugstināts skābums neļauj augiem uzsūkt magniju pilnā apjomā. Tāpēc pirms magnija sulfāta izmantošanas, rudenī uzrokot  zemi, tajā  noteikti jāiestrādā kaļķis.

TURPINĀJUMU LASIET NĀKAMAJĀ LAPĀ:

Aplūko arī šo

Efektīvi mēslošanas līdzekļi orhidejām

Daži ziedošu stādījumu cienītāji uzskata, ka orhidejas nav jābaro, taču eksperimenti ir parādījuši, ka orhideju …