Gurķi – lai pagatavotu mazsālītos gurķus jums jāizvēlas nelieli gurķi ar plānu mizu, skatieties lai tie nebūtu dzelteni un pārbaudiet vai nav rūgti. Visus gurķus labāk izvēlēties apmēram viena lieluma, jo tad tie visi garšos vienādi.
Ūdens – vislabāk izvēlēties avota ūdeni. Uz 5 kg gurķu Jums vajadzēs apmēram divus piecu litru traukus ūdens. Ja avota ūdens nav pieejams, pērkiet tīru ūdeni veikalā, vai filtrējiet krāna ūdeni. Ielejiet to emaljēta traukā, ielieciet ūdenī sudraba karoti un ļaujiet pastāvēt pāris stundas. Metāls nedaudz uzlabos ūdens garšu.
Trauks, kurā gatavot – var gatavot stikla burkā, bet ērtāk ir katlā. Vajadzēs vāku vai lielu šķīvi ar ko pārklāt katlu, kā arī gurķu saspiešanai traukā var izmantot stikla burku, pielietu ar ūdeni.
Gurķu iemērkšana uz 3-4 stundām ir obligāta, pat tad, ja tie tikko atvesti no dārza. Šādi gurķi kļūs kraukšķīgi un stingri.
Zālītes un piedevas – dilles, upeņu lapas, mārrutku lapas – tās ir obligātas.
Sāls – vislabāk akmens sāls. Ne joda, ne jūras. Parasti liek 2 ēdamkarotes uz litru ūdens.
Ko vēl var pievienot? Āboli, upenes, jāņogas – piedod aromātu un patīkamu skābumu. Vienīgais visas šīs sastāvdaļas jāpieieno pavisam nedaudz, lai pilnībā neizmainītu mazsālīto gurķu garšu.
Cik ilgi jāgaida? Karstā sālījumā gurķi būs gatavi jau pēc diennakts, aukstā jāgaida 2-3 dienas.
Vislabāk gatavot nelielos daudzumos, jo rūgšanas process visu laiku turpinas un gurķi pamazām no mazsālītiem kļūs sālīti. Turiet edusskapī, vēsā vietā rūgšanas process palēninās.
Recepte “Ātrie mazsālītie gurķi”:
2 kg gurķu
10 melno piparu zirnīšu
5 zirnīši aromātiskā pipara
1 tējkarote cukura
Rupjā sāls
Dilles
2 citroni
Pagatavošana:
Piparus, cukuru un sāli samalt kopā dzirnaviņās.
Citrona mizu sasmalcināt un pievienot piparu, sāls, cukura maisījumam. No citroniem izspiest sulu.
Sasmalcināt dilles.
Gurķus nomazgāt, iemērkt ūdenī uz vienu stundu un tad nogriezt astītes.
Sagriezt gurķus vairākās daļās.
Tad gurķus apbērt ar jau sagatavotajiem maisījumiem, piebērt vēl 1 – 2 karotes sāls un zaļumus, un atstāt uz pusstundu.
Labu apetīti!